Paternitātes atzīšana

Pakalpojuma turētājs

Ilūkstes novada Dzimtsarakstu nodaļa

Pakalpojuma funkcija / uzdevums

Veikt izmaiņas civilstāvokļa aktu reģistros saskaņā ar normatīvajiem aktiem

Pakalpojuma būtības īss apraksts

 

Ja bērna vecāki nav laulībā un bērna tēvs vēlas atzīt bērnu par savu, nepieciešams veikt paternitātes atzīšanu. Lai atzītu paternitāti, bērna tēvam un mātei jāiesniedz kopīgs iesniegums Dzimtsarakstu nodaļā. Iesniegumu paternitātes atzīšanai var iesniegt, reģistrējot bērna dzimšanu, kā arī pēc tam, kad bērna dzimšana reģistrēta, vai arī jau pirms bērna dzimšanas.

 

Ja bērna tēvs vēlas atzīt paternitāti bērnam, kura māte ir vai ne vēlāk kā 306 dienas līdz bērna piedzimšanai ir bijusi laulībā ar citu vīrieti, un ja visas trīs puses piekrīt paternitātes pieņēmumam, tad trijatā ir jāiesniedz kopīgi rakstīts paternitātes atzīšanas iesniegums, kurā bērna mātes vīrs atzīst, ka viņš nav bērna tēvs, bet bioloģiskais tēvs atzīst, ka viņš ir bērna tēvs. Pretējā gadījumā (arī tad, ja bērna mātes laulība izbeigusies ar vīra nāvi, laulības šķiršanu vai atzīšanu par neesošu, bet bērns piedzimis ne velāk kā 306. dienā pēc laulības izbeigšanās) par bērna tēvu saskaņā ar Civillikuma 146. panta otro daļu tiks uzskatīts bērna mātes esošais vai bijušais laulātais.

 

Līdz bērna 12 gadu vecuma sasniegšanai bērna paternitātes atzīšanas jautājumu izlemj vecāki, savukārt atzīstot paternitāti bērnam vecākam par 12 gadiem, bērnam ir jāierodas kopā ar vecākiem Dzimtsarakstu nodaļā, lai rakstiski apstiprinātu piekrišanu paternitātes atzīšanai.

 

Paternitāte var tikt atzīta arī ar tiesas spriedumu.

 

Pēc paternitātes atzīšanas iesnieguma vai tiesas sprieduma par paternitātes noteikšanu saņemšanas bērna dzimšanas reģistra ierakstu papildina ar ziņām par bērna tēvu, ja nepieciešams, maina bērnam (arī pilngadīgam) uzvārdu un izsniedz jaunu dzimšanas apliecību. Agrāk izsniegto dzimšanas apliecību anulē. Dzimtsarakstu nodaļa paziņo Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes nodaļai par veiktajiem civilstāvokļa reģistra ieraksta papildinājumiem un/vai labojumiem.

 

Normatīvie akti, kas reglamentē pakalpojuma sniegšanu

 

 

Pakalpojuma saņemšanai

nepieciešamie dokumenti

 

  • Vecāku pases vai personu apliecības – jāuzrāda oriģināli;

 

      Reģistrējot bērna dzimšanu:

  • ārstniecības iestādes vai ārstniecības personas izziņa par bērna dzimšanu – jāiesniedz oriģināls;
  • paternitātes atzīšanas iesniegums (abu vecāku aizpildīts iesniegums vai arī trīspusējs – bērna mātes, bērna mātes laulātā vai bijušā laulātā un bērna bioloģiskā tēva kopējs iesniegums).

 

      Ja bērna dzimšana jau ir reģistrēta:

  • bērna dzimšanas apliecība – jāiesniedz oriģināls;
  • paternitātes atzīšanas iesniegums (abu vecāku aizpildīts iesniegums vai arī trīspusējs – bērna mātes, bērna mātes laulātā vai bijušā laulātā un bērna bioloģiskā tēva kopējs iesniegums);
  • ja bērns vecāks par 12 gadiem – bērna rakstiska piekrišana paternitātes atzīšanai – jāiesniedz oriģināls;
  • ja paternitāte noteikta tiesā – spēkā esoša tiesas sprieduma apliecināts noraksts – jāuzrāda oriģināls.

 

Pakalpojuma pieprasīšanas iespējas

 

Klātienē – Ilūkstes novada Dzimtsarakstu nodaļā Brīvības ielā 7, Ilūkstē, Ilūkstes novadā, LV-5447 (2. stāvā, 10. kabinetā).

Tālr.: 6-54-47864, e-pasts: dzimtsaraksti@ilukste.lv

 

Darba laiks (ar pusdienu pārtraukumu no plkst. 12.00 līdz 12.30):

P.: 8.00 – 16.30

O.: 8.00 – 17.30

T.: 8.00 – 16.30

C.: 8.00 – 16.30

P.: 8.00 – 15.30

 

Pakalpojuma saņemšanas termiņš

Viena darba diena

Pārsūdzības iespejas

Tiesā, Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā.

Ar pakalpojuma saņemšanu saistītie maksājumi

Bezmaksas pakalpojums

 Atpakaļ uz pakalpojumu sarakstu



Skip to content